,

Persoonlijk leiderschap, jij bent aan zet

Persoonlijk leiderschap is net een potje schaken: het is een snel spel waarin je duizenden gedachten moet ordenen. Hieruit bepaal je wat de juiste zet is. Deze zet bestaat uit het inzetten van je eigen kwaliteiten en talenten om zo sturing te geven aan je leven. Met persoonlijk leiderschap kan je jezelf en anderen positief beïnvloeden zodat gestelde doelen behaald worden. In het dagelijks leven zet je persoonlijk leiderschap al in. Denk hierbij aan het afsluiten van verzekeringen, boodschappen doen en het uitkiezen van een oppas voor de kinderen. Nu de stap om dit ook door te zetten op het werk.

Ontwikkelen van persoonlijk leiderschap

Bij het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, versterk je ook je persoonlijke effectiviteit. Hierdoor kan je sneller en makkelijker persoonlijke en zakelijke doelen behalen. Persoonlijk leiderschap begint bij de realisatie dat je zelf de controle hebt over je leven. Voor iedereen die tot dit inzicht is gekomen en wil starten met het ontwikkelen van hun persoonlijke leiderschap, hebben we een aantal tips:

1. Maak een schets van jezelf

Persoonlijk leiderschap begint bij jezelf. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je jezelf kunt leiden. Onder zelfkennis vallen zaken als gedrag, waarden, interesses, kennis en valkuilen. Vragen die je jezelf kan stellen zijn: wat is de reden dat ik mijn werk nog steeds leuk vind? Wat vind ik belangrijk in mijn werk? Welke kwaliteiten zorgen ervoor dat ik mijn werk goed kan doen en wat moet ik ontwikkelen om mijn werk beter uit te kunnen voeren? Schrijf deze dingen voor jezelf zo compleet mogelijk uit.

2. Maak een plan

Nadat je een schets van jezelf hebt gemaakt, kan je deze als input gebruiken voor het opstellen van een ontwikkelplan. Hierin beschrijf je SMART aan welke punten jij wil werken. Het is natuurlijk geen doen om aan tien verschillende punten tegelijkertijd te werken, houdt daarom drie doelstellingen per keer aan. Je zou deze kunnen opdelen in een algemeen doel, een zakelijk doel en een persoonlijk doel. Een zakelijk doel zou kunnen zijn: ‘ik wil vaker nee kunnen zeggen tegen mijn klanten’.

3. Sta verandering niet in de weg

‘Zo ben ik nu eenmaal’, ‘ik kan er niks aan doen’ en ‘het werkt toch niet’. Uitspraken die een remmende werking hebben op jouw persoonlijke ontwikkeling en voortkomen uit de angst voor het onbekende of een gebrek aan motivatie. Veranderen is een kwestie van doen en doorzetten. Dus, ga mee in veranderingen en sta deze niet in de weg.

4. Bewuste keuzes maken en focus houden

Door het opstellen van het ontwikkelplan weet je precies wat je wil bereiken. Breng hier focus in aan door bijvoorbeeld twee doelen te profiteren voor de komende drie maanden. Het beste zou zijn als je iedere dag bewust bezig bent met je opgestelde doelen en keuzes maakt die bijdragen aan het behalen van deze doelen. Ontwikkelen kost tijd en dat is nou net hetgeen wat schaars is. Lukt het niet om hier iedere dag mee bezig te zijn? Zet dan twee dagen per week vast om bewust met je ontwikkeling bezig te zijn.

5. Verantwoordelijkheid nemen

Jij wil je ontwikkelen, dus zal jij ook degene moeten zijn die zorgt voor deze ontwikkeling. Gooi de handdoek niet in de ring als het even tegenzit, het is een proces en dat betekent dat je ook dalen zal kennen. Daar hoef je je echt niet voor te schamen, zo is het ondernemerschap. Iedere ondernemer kent zo zijn eigen dieptepunten. Leg het probleem dan niet bij een ander neer, maar kijk wat je zelf kan doen om de lijn weer stijgend te maken. It’s your business!

6. Positief denken

Positieve gedachten kunnen je eindeloos inspireren. Het zet je aan tot creatie, het zien van mogelijkheden en het maakt het dagelijkse leven wat lichter. Gaat iets niet zoals je wil? Geen probleem. Ga op zoek naar oplossingen, mogelijkheden en kansen. Laat de negatieve gedachten je proces niet in de weg staan. Je zal je verbazen hoe makkelijk de tegenslagen op te lossen zijn door op een positieve en creatieve manier hiermee om te gaan.

7. Neem tijd om te reflecteren

Reflecteren is een vorm van houdingsleren; je leert over jezelf. Je neemt jezelf als middelpunt en onderzoekt wat je voelt bij een handeling of reactie op een bepaalde situatie. Door te reflecteren vergroot je je zelfkennis en leer je op basis van welke emoties jij handelt. Het gaat er dus niet zozeer om of je het goed of niet goed hebt gedaan, maar meer om hoe je hebt gehandeld bij een bepaalde situatie en wat het resultaat hiervan was.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *