Ontwikkel (jong) talent met goed leiderschap.
Goede vakmensen zijn op het moment moeilijk te krijgen. Vacatures blijven erg lang openstaan, en er komt niet genoeg nieuw talent de markt op. Je zult het dus moeten doen met je eigen mensen. Heb jij iemand bij je werken die niet zijn volledige potentie benut? Gebruik deze tips.
Oog voor potentie
Ik help de laatste tijd diverse ondernemers met het leiderschap richting hun mensen. Vooral richting jong talent. Nieuwe jongens die het vak aan het leren zijn, maar ook midden in de ontwikkeling zitten van hun mindset en mentaliteit. Ik heb het over de generatie van 16-25 jaar ongeveer.
Ik merk dat veel potentie over het hoofd word gezien omdat de mentaliteit, van soms nog een puberbrein, in de weg staat. Iemand die domme dingen doet wordt snel afgeschreven als domme jongen. En dat is NIET WAAR. Dom doen is nog niet perse dom zijn. Kijk eens verder dan de acties van de mensen die je hebt lopen.
Onzekerheid
In sommige gevallen heb ik het gevoel dat iemand te snel de laan uit word gestuurd. Natuurlijk zijn er allerlei redenen.
- Ik heb hem al zo vaak gewaarschuwd
- Hij toont geen initiatief
- Stelt telkens dezelfde vragen
- Komt geregeld te laat
- Geeft vage antwoorden
- Is niet echt bereikbaar
“Dit zijn natuurlijk genoeg redenen om zin contract niet te verlengen.” Ik heb er mijn twijfels bij. De kans dat je voorbij loopt aan mooi talent is best groot.
Veel jonge (soms ook wat oudere) werknemers zijn onzeker. Onzeker over hun functioneren. “doe ik het wel goed genoeg” of “is mijn baas wel tevreden”.
Deze onzekerheid is angst. En angst zorgt ervoor dat mensen soms domme dingen doen. Angst zorgt voor een muur waar je soms moeilijk doorheen kan prikken, en laat domme dingen zien. Maar stel dat je in staat bent om daar wél doorheen te prikken en het echte potentieel kan aanboren in dit jonge talent! Dan komt er echt iets moois voor terug!
Geloof je in hem?
Met die vraag bedoel ik niets geks of diepzinnigs. Maar geloof je in het talent wat je hebt lopen? Daar bedoel ik mee of je soms een tipje van de sluier van het echt talent kan oplichten en iemand ‘in vorm’ zien. Wanneer je iemand hebt lopen die soms even laat zien dat hij het wél kan, dan zijn dat momenten die ervoor zorgen dat je in iemand gelooft. Gelooft dat hij het kan.
Dat is het breekpunt. Denk jij dat iemand het kan of niet.
Wanneer iemand simpelweg niet geschikt is voor het vak, dan kun je hem laten gaan.
Maar wanneer hij soms zijn echte talent lat zien, dan moet je aan de bak. Zorg ervoor dat je het echte talent gaat onthullen en creëer een toptalent!
Doorprikken
Ben jij in staat om echt door de façade heen te prikken? Ben jij in staat om iemand te zien zoal hij is, zonder de laag van sociaal wenselijk gedrag? Wanneer je dat kun zien, ga dan het gesprek aan met die persoon. Stel vragen, en wees niet tevreden met de sociaal wenselijke antwoorden. Want die krijg je. Prik daar doorheen en vraag naar wat hij echt wil. Geef aan dat jij in hem geloofd en het talent ziet.
Geef aan dat je in hem wilt investeren door tijd in hem te steken om hem het vak te leren, maar ook de persoon te worden die daarvoor nodig is.
Doorprikken is dus in gesprek gaan met de echte persoon die schuil gaat achter het onzekere gedrag. Als jij achter die muur kan kijken zul je verbaasd zijn over het potentieel wat je zult zien.
Veranderde rol
Hiermee veranderd jouw rol natuurlijk. Als vakman/vakvrouw die misschien wel meewerkt, en dus midden in het vak zit, ben je ook begeleider geworden. Begeleider van nieuw talent. Hierin moet je investeren. Maak hier tijd voor vrij, want dit zijn duurzame investeringen.
“maar je weet nooit of hij bij je blijft!”
Dat antwoord krijg ik vaker. Je hebt gelijk. Je weet het nooit zeker. Wat je wel zeker weet is dat jonge mensen en dus nieuw talent zeker vertrekt als je er niet in investeert. Je stelt jezelf tevreden met het feit dat hij toch vaak te laat kwam en niet echt geschikt was.
Investeer gerust in mensen. Je zult dit zeker terug krijgen. Mensen nemen geen afscheid van bedrijven, maar van mensen. Dus als iemand weg gaat, gaat hij bij jou weg. Niet bij het bedrijf. Denk daar even over na.
Eerste baas
Herinner jij jouw eerste baas nog? Meestal wel. Die maakt namelijk behoorlijk wat impact in jouw carrière. (Bij mij wel in ieder geval.)
Hoewel ik niet meer met dat vak bezig ben wat hij mij destijds heeft geleerd, neem ik nog steeds zijn lessen mee. Het zijn dus meer persoonlijke lessen. Lessen die mij hebben ontwikkeld.
En nu ben jij misschien wel die eerste baas. Een werkgever die ze veel meer leert dan het vak. Tenminste, als je erin investeert…
Leer dus niet alleen het vak aan, maar maak vakMENSEN.
Uitbesteden
Natuurlijk kun je een deel hiervan ook uitbesteden. Ik voer regelmatig dergelijke gesprekken met jonge mensen. En je kunt ook jezelf laten begeleiden. Jouw rol is namelijk veranderd, wat betekent dat je er eigenlijk een vak bij aan het leren bent.
Neem contact op als je even (vrijblijvend) wilt sparren over talent wat je wilt behouden en/of jou leiderschap.
NB: in dit artikel is de mannelijke aanspreekvorm gebruikt. Ditzelfde artikel geldt uiteraard ook voor vrouwen. Ik heb deze vrijheid genomen om het artikel beter leesbaar te houden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!